Theorie examen

Je theorie examen plan je handig zelf in via mijn.cbr.nl. Let er op dat je het niet via een andere website aanvraagt want daar kunnen ongemerkt hogere kosten worden gerekend dan de werkelijke kosten die bij het CBR gehanteerd worden. Na je aanvraag krijg je direct een mail met een vier cijferige code die je mee moet nemen naar je examenlocatie. Ook moet je een geldig legitimatiebewijs meenemen om examen te kunnen doen.

Je kunt kiezen uit een drietal verschillende manieren van examen doen:

  • Theorie examen 
  • Theorie examen met extra tijd
  • Individueel theorie examen

Het "theorie examen" houdt in dat je zonder geluid en binnen de normale tijd antwoord dient te geven op de vragen die worden gesteld. Het is niet toegestaan om oortjes te gebruiken tijdens dit examen en de vragen worden dan ook niet voorgelezen. Het is raadzaam ook op deze manier te oefenen als je dit examen wilt gaan doen.

Bij het "theorie examen met extra tijd" heb je wat meer tijd om de vraag goed te lezen en worden de vragen ook voorgelezen. Bij dit examen maak je gebruik van oortjes die al klaar liggen op de examenlocatie. Je hoeft deze dus niet mee te nemen. Dit examen is geschikt voor iedereen die het prettig vindt de vraag een keer te horen of misschien wat meer moeite heeft om onder de spanning van een examen te presteren. Wel rekent het CBR hier een toeslag voor, dat bovenop de kosten van het normale theorie examen komt.

Het "individuele theorie examen" wordt ook wel een mondeling examen genoemd. Dit examen wordt één op één afgenomen met een examinator van het CBR. Hierdoor zijn de kosten voor dit theorie examen aanzienlijk hoger dan de andere examens.
Dit examen is geschikt voor jou wanneer je bijvoorbeeld last hebt van dyslexie, examenvrees of graag meer tijd en begeleiding voor een examen wilt.

Voor een actueel overzicht van de kosten die het CBR hanteert klik je hier.

button bluebutton machtigen


Het theorie examen bestaat uit 65 vragen onderverdeeld in 25 gevaar herkenningsvragen en 40 vragen over de lesstof.

De gevaar herkenningsvragen sluiten aan bij verkeerssituaties die je in de praktijk op moet lossen. Deze vragen zijn best pittig wanneer je nog geen praktijklessen volgt. Het is verstandig pas te beginnen met je theorie leren wanneer je ook met de praktijklessen bent begonnen. Zo kun je vragen die je in de theorie hebt gekregen ook nog eens stellen tijdens je praktijkles.

De laatste 40 vragen gaan over de verkeersregels en over verkeersinzicht. Deze vragen worden op verschillende manieren gesteld. Zo kunnen het open vragen zijn waarbij je zelf een antwoord in moet vullen, multiple choice vragen of vragen die met ja of nee moeten worden beantwoord.

Om je theorie examen te halen dien je minimaal 13 van de 25 gevaar herkenningsvragen en 35 van de 40 theorie vragen goed te beantwoorden. Je theorie is anderhalf jaar geldig vanaf de dag dat je bent geslaagd.

Slaag je de eerste keer voor je theorie examen met maar 1 fout of minder krijg je van Rijschool Rensink de kosten van je iTheorie pakket terug! Goed leren levert dus altijd wat op! Denk je dat je voldoende kennis hebt van de theorie? Vraag je examen dan hier aan.

Wij gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website voor de bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken.