Het praktijkexamen

Het laatste onderdeel van je opleiding is het doen van een praktijkexamen. En dat is niet alleen een beetje spannend, het is ook hartstikke leuk! Want als het goed is mag je daarna helemaal alleen de weg op! Of samen met je begeleider natuurlijk, als je voor je 18e je rijbewijs wil halen. Belangrijk is dan wel dat je goed genoeg geoefend hebt. Je kunt immers beter investeren in voldoende rijlessen dan in meerdere praktijkexamens.
Naast het volgen van rijlessen kun je kiezen voor een tussentijdse toets en dat kan je zeker helpen bij het doen van een praktijkexamen. Want dan weet je al een beetje hoe het in zijn werk gaat en hoe je op een examen reageert.

Wanneer je examen gaat doen word je 45 minuten voor je examen opgehaald door je instructeur en mag je daarna zelf richting het CBR rijden. Het is prettig om zelf al een stukje te hebben gereden want dat geeft wat afleiding en de stoel en spiegels staan dan alvast goed afgesteld wanneer je instapt voor het examen. De drie kwartier rijles zit gewoon bij de prijs van een examen in, je hoeft dus geen extra rijles voor je examen te plannen.

Het praktijkexamen zal worden afgenomen vanaf het CBR in Deventer. Dit is ook de plek waar je het grootste gedeelte van je rijopleiding hebt geoefend met je instructeur. Je rijdt het praktijkexamen met dezelfde auto als waar je ook je rijlessen in hebt gevolgd en je instructeur gaat altijd mee tijdens het examen om te kijken hoe je examen verloopt. Dat geeft je niet alleen rust tijdens het examen maar het helpt je instructeur ook om een plan te maken wanneer het helaas niet zo goed ging als verwacht, en er een herexamen moet worden gepland.
 
Het examen zelf duurt maximaal 55 minuten. Dat is inclusief de tijd die nodig is om kennis te maken met je examinator,  je even uit te leggen wat we onderweg gaan tegenkomen en wat er van je wordt verwacht om je rijbewijs te halen.
Natuurlijk de examenrit zelf, maar ook het gesprek na je examen wanneer je ook de uitslag krijgt, zit binnen deze tijd inbegrepen.

cbr
 
 
 
 
 
 

Het examen bestaat uit de volgende onderdelen:
  • kennis maken met je examinator 
  • de ogentest 
  • een paar vragen over de auto
  • twee bijzondere manoeuvres zoals parkeren en omkeren
  • zelfstandig route rijden op bijvoorbeeld de navigatie.

Om praktijkexamen te kunnen doen moet je je theorie hebben gehaald en een gezondheidsverklaring hebben ingediend via mijn.cbr.nl. Tevens moet je een geldig legitimatiebewijs bij je hebben en een ingevuld zelfreflectie formulier meenemen naar het CBR. De zelfreflectie wordt pas na het examen bekeken en beoordeeld door de examinator. Deze kun je hier downloaden.
De zelfreflectie is er voor bedoeld om samen met de examinator en je instructeur te bekijken wat je zelf je sterke en minder sterke punten vindt, en of dat tijdens je examen ook zo naar voren is gekomen in de rit die je hebt laten zien.

En als de examinator je dan feliciteert met het halen van je rijbewijs ... zit het er op.
Nu nog een mooie pasfoto mee naar het gemeentehuis en voor je het weet heb je het roze pasje in je portemonnee! Heel veel plezier op de weg!

Wij gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website voor de bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken.